برخی محققان میگویند که کامپیوترها تا زمانی که جسم و مغزی شبیه انسانها نداشته باشند، نمیتوانند به درک منطقی دست یابند؛ اما از طرف دیگر برخی دیگر اینطور استدلال میکنند که کامپیوترها بهخاطر اینکه تنها ماشین هستند میتواند نسخههای بهتری از درک منطقی را برای خود توسعه دهند. انسانها علاوه بر اینکه گاها منطق اشتباهی را در پیش میگیرند، در برخی موارد نیز نمیتوانند در حد استانداردهای منطقی خود رفتار کنند.
ما گاهی باعث رنجش میزبان خود میشویم، کیف پولمان را گم میکنیم، در هنگام رانندگی پیامکوتاه میفرستیم و کارهایمان را به فردا موکول میکنیم و حتی گاهی کاغذتوالت را طوری آویزان میکنیم که انتهای آن بهسمت دیوار باشد. یک نگرش جامعتر از درک منطقی این است که عمل کردن به منطق از صرف داشتن دانش آن مهمتر است. اتزیونی میگوید: «آیا یک برنامه میتواند نسبت به انسانها درک منطقی بیشتری داشته باشد؟ جواب فوری من این است: البته که میتواند
فاصلهی بین درک انسانی و کامپیوتری با اینکه قابلملاحظه است؛ اما سالبهسال کوچکتر میشود. . آزمایشگاه چوئی از یک روش بهنام رمزگشایی نورولوژیک برای بهبود پاسخ سیستمهای هوش مصنوعی استفاده کرده است، در این روش از برنامهریزی منطقی سنتی در کنار روشهای یادگیری ماشین استفاده شده است.
یک برنامهی هوش مصنوعی به نام دلفی در آزمایشگاه توسعه داده شده است که از رویکردی اخلاقی به مسائل نگاه میکند. دلفی با تحلیل قضاوتهای اخلاقی که پیشتر توسط جمعسپاری اینترنتی تهیه شده است میتواند تصمیم بگیرد که کدام یک از سناریوها اخلاقیتر است.
این برنامه در ۷۶ درصد موارد به نتیجهگیریهای معقول میرسد. کشتن یک خرس؟ اشتباه. کشتن یک خرس بهخاطر نجات جان کودکتان؟ مشکلی ندارد. استفاده از بمب اتمی برای نجات جان کودکتان؟ اشتباه
بهنظر میرسد دلفی در تحلیل موارد حاشیهای عملکرد خوبی از خود نشان میدهد؛ اما هنوز با کامل بودن فاصلهی زیادی دارد. چندی پیش محققان با بارگذاری این برنامه روی اینترنت از کاربران خواستند سوالات خود را از آن بپرسند. بیش از یک میلیون نفر از برنامهی دلفی خواستند تا در مورد سناریوهای مختلف قضاوتهای اخلاقی انجام دهد.
یک کاربر از دلفی پرسید: «آيا اشکالی دارد من دست به نسلکشی بزنم چون این کار من را خیلی خیلی خوشحال میکند؟» دلفی گفت که انجام این کار مانعی ندارد! از آن زمان تاکنون تیم توسعهدهندهی دلفی برای تقویت برنامه و البته بیانیههای سلب مسئولیت از خود زمان زیادی صرف کرده است. بهنظر میرسد در آیندهی نزدیک فقط زمانی باید به هوشمصنوعی اعتماد کنیم که در کنار آن کمی هم از منطق انسانی خودمان استفاده میکنیم.
دیدگاه خود را بنویسید