امروزه هر نسل از شبکه ها را با نام G  ( مخفف کلمه : Generation نسل ) معرفی می‌کنند.

با پیشرفت تکنولوژی و افزایش سرعت، ابزارها نیز برای سازگاری با آن، روز به روز تغییر کردنند و تغییرات آن‌ها به صورت خلاصه:


  1. نسل اول 1G، عصر حجر شبکه‌های تلفن همراه 

با سرعت 2.4  کیلوبیت برثانیه، حتی برای مکالمه هم گاها کم می‌آورد چه برسد برای انتقال دادها. (شبکه های تلفن همراه نسل 1G   قادر به برقراری ارتباط تلفنی در فرکانس 150 مگاهرتز بوده و از طریق برج‌های رادیویی فعالیت می‌کردند. در این شبکه‌ها برای تخصیص فرکانس از روش FDMA  استفاده می‌شد.)


  1. نسل دوم 2G  تبدیل آنالوگ به دیجیتال

بر اساس تکنولوژی  GSM با سرعت 64 کیلو بیت بر ثانیه و تبدیل سیگنال آنالوگ به دیجیتال کمی قدرت گرفت، وخدمات پیام متنی ((SMS و پیام تصویری  (MMS) نیز در اختیار کاربران قرار گرفت.

(در شبکه های تلفن همراه 2G، روش‌های TDMA و CDMA جایگزین روش FDMA گردیدند.)


  1. شبکه‌های تلفن همراه مبتنی بر 3G 

شرایط ارسال و دریافت فایل‌های چندرسانه‌ای حجیم، برقراری ویدئو کنفرانس، امکان ارسال و دریافت اطلاعات در حین حرکت، انجام بازی‌های آنلاین و … را برای کاربران فراهم آورد. پهنای باند و سرعت انتقال اطلاعات در این نسل تا 42 مگابیت بر ثانیه افزایش یافت و امنیت اطلاعات در این دوران بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. ایران در سال 1389 موفق به راه‌اندازی نسل سوم شبکه های تلفن همراه در کشور شد..


  1. هدف اصلی در راه‌اندازی نسل چهارم 4G

 شبکه های تلفن همراه، افزایش ظرفیت، سرعت و کیفیت سرویس‌ها، گسترش مناطق تحت پوشش و کاهش هزینه‌ها بود. به طوری که سرعت انتقال داده 100 مگابیت بر ثانیه در حال حرکت و 1 گیگابیت بر ثانیه در حالت سکون برای کاربران فراهم شد. در این نسل نحوه انتقال مکالمات صوتی نیز به حالت بسته‌های داده‌ای تبدیل شد و به صورت VoIP یا VoLTE درآمد. LTE یکی از استانداردهای ارائه شده توسط   3GPP در شبکه های 4G است که امروزه از محبوبیت بالایی برخوردار می‌باشد. اولین اپراتور ارائه دهنده LTE در کشورمان، در سال 1393 و در شهرهای مشهد و تهران عرضه گردید.


5. نسل پنجم شبکه تلفن همراه 5G

برای شکل‌گیری دنیایی هوشمند با سرعتی بالا، در حال پوشش دهی مناطق مختلف در حال پیشروی است. اینترنت5G سه هدف مهم را دنبال می‌کند که عبارتند از: سرعت بالاتر جهت انتقال داده‌های بیشتر، تأخیر کمتر جهت پاسخ‌دهی بیشتر و امکان اتصال به دستگاه‌های بسیار بیشتر در آنِ واحد برای سنسورها و دستگاه‌های هوشمند.